Maximus, Wall, Longus & Tubus

IKEA museum – Älmhult

1958 invigdes världens första IKEA-varuhus i Älmhult. Varuhuset har nu byggts om och den 30 juni 2016 öppnades på samma plats istället världens första IKEA-museum. I denna historiska miljö kan besökarna njuta av både IKEA-nostalgi och ett inomhusklimat signerat InventiAir.

Projektet med IKEA-museet mötte en hel del utmaningar. För att inte vara ett störande element i besökarnas upplevelser av museets innehåll, önskade därför IKEA att fastighetens installationer skulle exponerad så lite som möjligt. Därför skulle tillförseln av ventilation och värme med fördel installeras dolt, i så kallade ”Fat Walls”. Installationerna skulle även klara de uppsatta kriterier som gällde för att få projektet miljöcertifierat.

Läs merProjektanpassade produkter spar pengar, tid och energi!

Det var Bengt Dahlgren i Helsingborg som fick uppgiften att lösa ventilationsutmaningarna i det totalt 7 000 kvm stora museet. Efter ett inledande möte med Dag Wallin på InventiAir, där samtliga behov i projektet klargjordes, kunde en lösning snabbt presenteras. Lösningen var en projektanpassning av produkten Maximus för installation i väggarna. Maximus kan i detta utförande temperera luften och sedan tillföra den till rummet och oss människor via spalter i nederkanten av donet. För att klara de andra utrymmenas behov, föreslogs även golvmontage av Maximus, bakkantsdonet Wall samt Tubus.

Läs mer“Läppstiftet” får en uppfräschning!

Sammanlagt levererade InventiAir ca 350 produkter till IKEA-museet. Ventilationsentreprenör i projektet var det Kristianstad-baserade företaget Jonas Folkesson Klimatservice AB i Kristianstad.

Samtliga produkter från InventiAir ser till så att friskluften snabbt och effektivt hamnar i vistelsezonen, samtidigt som använd och smutsig luft effektivt avlägsnas. InventiAirs teknik skapar en energieffektiv lösning som minskar behovet av tillförd friskluft utan att tumma på inomhusklimatets kvalité.

Projekt: Ikea Muséet – Älmhult
Antal enheter: 350 st
Produkter: Maximus, Longus, Wall & Tubus
Fastighetsägare: IKEA
Installerat år: 2015-2106
Lokaltyp:Offentlig lokal / Museum