CoolPack i butik

Norröna friluftskläder

Äntligen kan du prova friluftskläder i friska luften.

Precis vid ett av de vackra Kungstornen på Kungsgatan i Stockholm ligger det norska friluftsföretaget Norrönas ”Flagship Store”. Butiken invigdes under sommaren 2016 och har en av de första leveranserna av InventiAirs nischade produkt CoolPack – en tilluftsbaffel som är särskilt anpassad för butiker och lokaler med högt i tak.

Det är ett välkänt problem att luften i butikslokaler ofta upplevs som sämst när kommersen är som störst. Tänk dig t.ex. en lördag i Sverige när att alla har fått lön. Det är mycket folk i rörelse, du blir varm när du går runt i dina ytterkläder och det tar inte lång tid innan du känner dig trött och kanske till och med börjar gäspa.

Att vara lite tvärtom och nytänkande ligger i InventiAirs DNA och utmaningar är verkligen inget vi skyggar för. I slutet av 2015 började vi därför, tillsammans med välkända fastighetsägare, arbeta fram ett helt nytt koncept kring ventilation av butiker och lokaler med hög takhöjd. Resultatet blev två nyutvecklade produkter som båda tillämpar en helt ny luftströmningsprincip. Den ena produkten är CoolPack – en kraftfull tilluftsbaffel – och den andra produkten är det unika och skyddade tilluftsdonet Impact.

Läs merVarför vi blir trötta när vi handlar eller vistas i offentliga lokaler

Butiker inreds för att maximera försäljning och oftast installeras ventilationslösningar som egentligen är anpassade för kontor eller mer stillsamma och statiska ytor. Verkligheten i en butik är som vi alla känner till allt annat än stillsam. Vi rör oss på dessa ytor i jakt på de produkter vi tycker oss behöva. Ibland samlas det väldigt mycket människor på en relativt liten butiksyta. Det skapar stora volymer av varm och använd luft som snabbt behöver kunna lämna personerna och lokalen. Den använda luften behöver såklart även ersättas av ny och ren luft som inte blandats runt i onödan. Om inte luftutbytet i lokalen sker på ett effektivt sätt blir luften dåligt syresatt och tröttheten är ett faktum.

För att lösa detta problem skapar InventiAirs nischade produkter ett luftflöde som effektivt tar sig från taket och hela vägen ner till golvet. Produkterna bildar små luftpelare där något högre lufthastigheter tillåts. När luften når golvet sprids den ut likt en matta och samverkar därifrån med den naturliga uppåtrörelsen som värmen från oss människor skapar. Därigenom lämnar varm och använd luft lokalen snabbare och det finns samtidigt ett konstant flöde av frisk luft underifrån. Om du väljer att ställa dig direkt under luftströmmen kan du på ett subtilt och behagligt sätt känna av den strömmade luften. Det är något som både kunder och de som jobbar i butiken oftast uppskattar. Tar du sedan ett steg åt sidan är luften helt fri från högre lufthastigheter men upplevs ändå som fräsch och syresatt tack vare flödet från golvet.

Läs merIKEA väljer InventiAirs produkter

Stefan Gavelfält är driftansvarig hos Centrumfastigheter för Kungstornen och har lång erfarenhet av olika ventilationslösningar. När han jämför InventiAirs system med ett konventionellt ventilationssystem, eller i sämsta fall en lösning med fläktluftkylare (AC) utan tilluft, är det märkbar skillnad på de olika systemens luftkvalitet. Enligt honom genererar InventiAirs system nöjdare hyresgäster och färre felanmälningar.

Stefan har under många år varit både en återkommande kund och en förespråkare för InventiAir och dess teknik. När InventiAir fortfarande var ett forskningsbolag installerade Stefan den första versionen av fasadapparaten Longus i ett av fastighetsbolaget Lundbergs lokaler. Det har visat sig att han visste vad han gjorde! Longus har sedan dess kommersialiserat och sålts i tusentals exemplar i Sverige.

Förutom i Norröna-butiken, hittar du InventiAirs lösningar och dolda produkter i flertalet butiker i Stockholm, bland annat hos Mulberry på Birger Jarlsgatan och i Céline-butiken på Mäster Samuelsgatan.

NORRÖNA

Projekt: Norröna flagship store
Adress: Kungsgatan 28, Stockholm
Installerat år: 2016
Produkter: CoolPack
Antal enheter: 7 st
Fastighetsägare: Centrumfastigheter
Lokaltyp: Butik

Fördelar

  • Produkt framtagen tillsammans med beställare
  • Skapar ett unikt inomhusklimat
  • Fungerar för andra typer av öppna ytor också