Cathedra i äldre K-märkt byggnad

Stadshallen i Lund

Lundabornas vardagsrum

Mitt på Stortorget i centrala Lund ligger Lunds Stadshall och har hittills använts för bland annat konserter, möten, mässor, uppträdanden och föredrag och nu har den genomgått en renovering. Byggnaden uppfördes i mitten av 60-talet, och arkitekt var Klas Anshelm.
Caroline Asterhed, projektledare hos Altitude Meetings, tog emot oss och visade oss runt i denna vackra byggnad som numer kallas för Lundabornas vardagsrum. Hon var mycket stolt och belåten över Stadshallen.

Huset är K-märkt

Therése Thern, säljare på InventiAir, berättar om projektets gång. – Jag fick nys om att Stadshallen skulle renoveras 2020 och tänkte att det känns som ett projekt där InventiAirs inblåsningsteknik och don skulle kunna passa perfekt. Huset är dessutom K-märkt, vilket ställer extra höga krav på vad man får och inte får göra. Jag tog kontakt med Anders Welander på Climat 80 och kom sedan vidare i kontakt med ventilationskonsulten Jonas Forsberg på Intek. Efter några vändor vid ” konstruktionsbordet” i dialog med konsulten så står det nu äntligen klart. Återinvigningen skedde den 2:a decemeber 2022 (första invigningen 1968). – Det är så kul att få följa ”sina” projekt från tidigt stadie till färdigt slutresultat,  fortsätter hon.

Passade som handen i handsken

Då en av våra specialiteter på InventiAir är att ta tillvara gamla tekniska installationer och kanaler passade detta projekt oss som handen i handsken. I mötessalen Amfi samt i Konsertsalen har vi erbjudit de mest energieffektiva lösningar för detta fina projekt. Dolda installationer i golv och bänkrader med bästa möjliga inomhusluft som resultat. InventiAir har levererat ca 500 gradängdon (Cathedra) till båda salarna, som har behovsstyrd ventilation.

Bättre luftkvalitet och mindre smittspridning

InventiAir blir ofta tillfrågade med vår teknik när små som stora publika lokaler ska ventileras och det ställs extra höga krav på komforten och luftkvaliteten där många människor ska vistas. Förutom att vi tillför luften koncentrerat i vistelsezonen, förs även den använda kontaminerade varma luften bort med hjälp av de termiska lagarna med Inventiairs inblåsningsteknik.

Projekt: Rot-projekt/ventilation

Lokaltyp: Äldre byggnad. K-märkt.

Namn: Stadshallen i Lund

Produkt: Cathedra

Antal enheter: ca 500 gradängdon

Byggherre: Lundafastigheter

Generalentreprenör: Byggnadsfirman Otto Magnusson Entreprenad AB

Arkitekt: White Arkitekter

Ventilationsntreprenad: Climat 80

Ventilationskonsult: Intek Konsult AB, Malmö