Tilluftsdon Tubus

Teknologisk Institut

Mitt i centrala Stockholm på Norrmalm ligger Teknolgisk Institut. Där utbildas varje år närmare 12 000 personer inom Bygg, Fastighet, VVS, EL, Energi, Produktion med mera.

När Fabege gjorde en hyresgästanpassning 2013 installerades även 20-talet tilluftsdon TUBUS i fem klassrum. Konsulten Henrik Åsbrink stod för utmaningen att hitta effektiva ventilationslösningar för att ventilera lokalerna, som stundom har hård belastning av flitiga studenter. Petter Lundgren och Henrik försökte tillsammans hitta den optimala installationen för att resultatet skulle bli det bästa.

Med spänning väntade de därför på att verksamheten skulle flytta in och undervisningen skulle dra igång. Det var Henriks första projekt med InventiAirs teknik. Och ja, efter några månader kunde de konstatera att projektet blivit lyckat. Både hyresgästerna och deras studenter var mycket nöjda med ventilationen i lokalen och inomhusklimatet.

Läs merMätningar och studier vid högskolor ger spännande resultat

Petter berättar följande om projektet “Detta projekt var extra kul, eftersom Teknologisk Institut utbildar inom ämnen som absolut berör InventiAirs verksamhet såsom ventilation, OVK och annan teknik. Sen var också detta projekt ett av de första projekten i Stockholm som installerades med Tubus”

Tubus och tidigare högimpulsdon har testats vid flera högskolor med mycket bra resultat. Främst är det uppmätta värden av luften “lokala medelåldern” vid olika mätpunkter i klassrummet som varit utstickande. Det visar sig att i klassrum med 28-30 personer får samtliga personer i rummet lika bra ventilation och ingen blir över- eller underventilerad. Något som kan vara fallet med deplacerande teknik.

TEKNOLOGISKT INSTITUT

Projekt: Teknologisk Institut
Antal enheter: 20 st
Fastighetsägare: Fabege
Installerat år: 2013
Lokaltyp: Skola