Golvdon Home

Västermalms Atrium

InventiAirs produkter kan hjälpa till att spara miljontals kronor.

Hösten 2012 var InventiAir i början av sin kommersialisering och bjöds då in till ett teknikseminarium rörande byggandet av Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Utfallet från seminariet, där flertalet beställare och konsulter närvarade, är att betrakta som en verklig succé. Idag har flertalet projekt i Norra Djurgårdsstaden InventiAirs produkter installerade, däribland Muddus och Balkonghusen. Ett annat projekt, som också föddes ur seminariet 2012, är Västermalms Atrium som ligger på Kungsholmen i Stockholm.

Läs merGolvdonet Home installerat i Stockholms snyggaste bostadshus?

Det var Skanska som stod bakom projektet på Kungsholmen. I samråd med Petter Lundgren på InventiAir jobbade man fram en projektanpassad lösning av det omtyckta golvdonet Home. Tanken var att helt kunna slopa ett vattenburet värmesystem och låta ventilationssystemet ta hand om all uppvärmning. För att säkert kunna klara av de allra kallaste vinterdagarna försågs golvdonet i vissa delar av huset även med ett eftervärmningsbatteri.

Resultatet av samarbetet blev verkligen betydande i detta fall. Dels kunde produkter och lösningar anpassas helt och hållet efter beställaren Skanskas önskemål, och dels kunde behovet av vattenburen värme minskas rejält. Det senare innebar att installationskostnaderna för projektet reducerades med miljontals kronor.

Läs merBostadsdonet som ger dig större chans att överleva i samband med en brand

Västermalms Atrium försågs under åren 2013 och 2014 med drygt 500 stycken golvdon av typen Home, kombinerat med en projektanpassad lösning av tilluftsdonet Tubus. Projektet omfattade totalt 18 000 kvm bostäder och inflyttning skedde under vintern 2014/2015. Sedan projektet på Kungsholmen avslutades har InventiAir fortsatt samarbetet med Skanska i flertalet andra bostadsprojekt, däribland Balkonghusen och Hornslandet.

VÄSTERMALMS ATRIUM

Projekt: Västermalms Atrium
Adress: Kungsholmen, Stockholm
Installerat år: 2013/2014
Produkter: Home & Tubus
Antal enheter: +500 st
Fastighetsägare: Skanska
Lokaltyp: Passivhus, bostäder

Fördelar

  • Projektanpassad lösning
  • Ersättning av vattenburet värmesystem
  • Unika erfarenheter från tester av rökgaser