2 februari, 2022

IA-D går live!

InventiAir presenterar stolt InventiAir Digital, IA-D, i sin fulla skrud. Vi har gått in helhjärtat hela förra året för att digitalisera och leverera våra första riktiga IA-D-projekt.

– Under 2021 har vi aktivt utvecklat – och smyglanserat – IA-D. En idé som föddes för tre år sedan har äntligen blivit verklighet, säger Martin Sellö, vd för InventiAir.

Digitaliseringen är en av InventiAirs grundstenar. Företagets ursprung är fakta, forskning och data. Utvecklingen av IA-D är en naturlig följd och breddar kunderbjudandet samtidigt som det visar att InventiAir är en del av det digitala samhället. InventiAirs projekt och produkter kopplas upp digitalt och möter därmed kundbehovet av att förenkla, förtydliga och förbättra.

– IA-D kan ses som den saknade pusselbiten som ringar in och binder ihop värdet för fastighetsägarna, hyresgästerna och oss som bolag. Det är skapat som en brygga som tar vår fantastiska teknik och våra unika produkter till en ny nivå med hjälp av digitaliseringens kraft, säger Martin.

IA-D ger oss nya möjligheter att i realtid följa luftflöde, luftkvalité och hur mycket InventiAirs unika teknik påverkar välbefinnandet för personerna som vistas i rummet. Ill: InventiAir.

 

Växande garnnystan

IA-D-konceptet består av flera funktioner och tilläggstjänster och växer stadigt.

IA-D är ett garnnystan av digitala ingredienser. Vi utvecklas hela tiden med hjälp av insamlade data som ger oss ytterligare kunskap att bygga vidare på och dela med oss av. Man kan säga att vi har flyttat ut en del av vårt labb till kunden, säger Timo Rinnevuo på InventiAir.

När rummet är uppkopplat mot överordnade system kan InventiAirs teknik och produkter komma till sin fulla rätt. Digitaliseringen bidrar till att det blir färre missförstånd och mindre fel, den förenklar kundresan, från projektering i verktyget PROJ helt fram till optimering. Projekteringen blir mer träffsäker, med rätt lösning till rätt produkt.

– IA-D kan dessutom bevisa att vår teknik och våra produkter fungerar, att vi är hållbara, bidrar med renare luft och sparar energi. Projektets utfall kan verifieras. Allt detta är viktigt för oss och för kunderna, säger Martin.

Bakom utvecklingen av IA-D står en del av InventiAir-teamet och externa konsulter. Timo Rinnevuo, visualiseringsansvarig i teamet, påpekar att digitaliseringen aldrig får vara exkluderande.

– Därför har målet varit en integrering av IA-D i både våra produkter, andra produkter och i interna fastighetssystem, säger han.

– Det geniala är att du kan bygga ditt IA-D från det behov som finns idag och skala upp det när du vill, säger Oktay Körhan, teamets affärsutvecklare.

Kunskap på flera plan

AMF Fastigheter var mitt uppe i en hyresgästanpassning och lokalerna skulle renoveras. InventiAir föreslog i samband med detta en ingående mätning och uppföljning av luftkvalitén för att kunna förbättra inomhusluften ytterligare.

-InventAirs produkter var redan en av förutsättningarna för bra luftkvalité. Att komplettera med mätning med IA-D var ett självklart val, säger Björn Malm, teknisk förvaltare hos AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter hade sedan tidigare loggning av rumstemperatur (i tak) och luftflöden, men saknade CO2 och en mer exakt mätning av temperaturen i vistelsezonen.

– Med IA-D ser vi direkt om ventilationen funkar som den är tänkt eller inte. Vi har redan nu kunnat lokalisera ett antal brister med hjälp av IA-D och åtgärda dessa. Vi är väldigt nöjda, säger Björn och tillägger:

– Det är roligt att en leverantör av don visar den här typen av engagemang och tar ansvar hela vägen. Det är ovanligt och jag tror att InventiAir kommer att gå långt med IA-D.”

Nu ser AMF Fastigheter med spänning fram emot pandemins slut och sommardriftfallet i den aktuella lokalen.

Att data blir tillgängliga på ett helt annat sätt än tidigare bidrar till hela branschens utveckling, säger Martin.

– De som använder våra produkter får del av informationen, dataflödet och kontrollen. Därmed blir de en del av digitaliseringen.

– IA-D-konceptet matas löpande med kunskap. De data som samlas in lär oss och kunderna ännu mer om möjligheterna och nyttan med digitaliseringen, säger Timo Rinnevuo.

Hög utvecklingstakt

Projektet har kunnat hålla en hög utvecklingstakt tack vare ett bra samarbete internt, innovationslust och en nära relation till kunderna som har varit positivt inställda och bidragit.

– Utan dem hade IA-D inte varit möjlig, påpekar Martin.

Framöver vill InventiAir använda digitaliseringens möjligheter till att vidareförmedla kunskap och ta den utbildande rollen kring digitalisering, god ventilation, inomhusklimat och driftoptimering av fastigheter.

– IA-D har lärt oss en massa i vår ambition att bli så bra som möjligt. Den inslagna vägen ska vi fortsätta på!

 

IA-D-teamet. Oktay Körhan (t.v.) har stått för affärsutveckling och helhetstänkande och Martin Sellö har fungerat som spindeln i nätet, med kundvärde i fokus. Saknas på bilden: Timo Rinnevuo och Martin Harnevie. Foto: InventiarAir

Kortfakta IA-D
Digitaliseringen av InventiAirs projekt för att få full kontroll över hur luften rör sig inomhus. IA-D bygger på implementerad hård- och mjukvara i InventiAirs produkter och tjänster. Digitalt insamlade data tolkas och används för övervakning, kontroll, styrning och optimering.

Läs mer om vår syn på digitaliseringen