Home & Tubus Ceiling i Fine Dining-miljö

Ästad vingård

Glashus med inomhusklimat och design i fokus

Fine Dining-restaurangen Ästad Äng ligger i anslutning till Ästad vingård och har en Michelinstjärna från tiden när den var belägen i den förra lokalen. Stjärna eller inte, det är ingen tvekan om att beställaren, som också är ägare av Ästad vingård, är extremt noga med både maten, sina materialval och inomhusklimatet.

-När jag gör något nytt är mottot “det ska alltid vara bättre än tidigare”. Den totala upplevelsen för gästerna är mycket viktig, säger Daniel Carlsson, beställare och ägare.

InventiAir involverades i projektet tidig vår 2021. WSP i Göteborg ringde upp, med följande utmaning: ”Vi ska projektera en restaurang helt i glas och det ska resultera i både ett bra inomhusklimat och en estetiskt tilltalande installation. Vi har även en installation som ska vara dold i ett designat innertak av ek som är byggt i form av etapper.”

Ventilationsdonen är ingjutna i i golv, eftersom både väggar och tak är av glas och måste hållas fria från installationer. Även i det designade ektaket under glashuset doldes installationerna för att behålla den rena och avskalade designambitionen. Beställaren valde till slut ett perforerat galler från en annan leverantör att sätta över InventiAirs tilluftsdon Home. Detta påverkar inte funktionen, endast det arkitektoniska uttrycket. I lokalen under glashuset sitter tio Tubus Ceiling 200-1200 med dold installation och utblås i luftspalter mellan designtakets etapper.

InventiAirs funktionella och snygga don för installation i golv och den dolda lösningen i specialtaket löste beställarens utmaningar med behov av dolda installationer.  Installatören LH Ventteknik tyckte att InventiAirs produkter var lätta att installera och beställaren är nöjd.

En snygg installation i beställarens smak, inomhusklimatet upplevs som bra och klagomålen lyser med sin glasklara frånvaro!

Nya Restaurang Äng – skandinavisk avsmakningsmeny med lokala råvaror och metoder från hela världen som bas

 

Fakta om Ästad vingård – från grön mjölk till vita viner

I det vackra landskapet omkring Åkulla Bokskogar drevs småskaligt jordbruk och Ästad Gård blev en av de första EKO-gårdarna i Sverige för mjölkproduktion. Intresset för mat och smakupplevelser gjorde att Ästad Gård blev Ästad Vingård när barnbarnen Daniel, Mattias och Linda tog över 2010. På Ästad Vingård odlas det idag cirka 30 000 stockar av druvan Solaris och ett hundratal experimentella varianter på Chardonnay och Pinot Noir. Odlingen är ekologisk.

 

 

Projekt: Design/ventilation

Lokaltyp: Restaurang av typ Fine Dining med  plats för 52 gäster

Namn: Ästad Äng

Fastighetsägare: Ästad Spa och Vingård, Daniel Carlsson

Produkt: Home, Tubus Ceiling

Antal enheter: 36 st Home, 10 st Tubus C 200-1200

Installerat: vår 2022