Maximus i golv

Restaurang Aira

En fröjd för ögat och smaklökarna

Unik arkitektur med betong, stål och glas samspelar väl och skapar en mycket spektakulär upplevelse där närheten till vattnet och kopplingen till naturen är en central del. Stjärnkocken Tommy Myllymäkis restaurang Aira, som inte bara är en fröjd för ögat utan även dina smaklökar, är belägen längst ut på Biskopsudden på Kungliga Djurgården.

Restaurangen stod klar och invigdes 2020 mitt under Corona-pandemin. Men allt började redan 2017 med att Petter Lundgren, försäljningsansvarig på InventiAir, blev kontaktad för ett nytt spännande projekt och detta var starten på ett flera år långt samarbete med PQR Consult, Caverion och Biskopsuddens Fastighetsförvaltning.

”Det här är ett av våra mest detaljerade projekt någonsin och jag har aldrig tidigare varit med om en sådan noggrannhet och fingertoppskänsla i fråga om ventilationsdonens placering och utformning. Men wow, vilket resultat sen!” säger Petter och minns tillbaka. ”Det sticker ut på så många sätt, inte bara är det en stjärnkrog med genomtänkt arkitektur och mat i världsklass, det är även en totalupplevelse för alla dina sinnen ända ut till minsta lilla gallerskarv (som du inte ens kan se).” avslutar han och ler.

Detta arkitektoniska konstverk är ritat och designat av Jonas Bohlin och arkitektkontoret Dinell Johansson. Med en extrem noggrannhet och en detaljplanering utan dess like har InventiAir i samråd med Caverion och PQR levererat både slutprodukt och galler med osynliga skarvar och helt dold ventilation till hela Restaurangbyggnaden, kontoret samt Le Chambre (vinkylningen).

Golvdonet Maximus har levererats i flertalet olika varianter, totalt 28 stycken, alla dolda i väggar och golv och alla med tillhörande galler. De don som gjutits in under golvplattan har dessutom tillverkats i rostfritt stål för att klara av den omringande nautiska miljön.

Ett restaurangbesök är så mycket mer än bara underbara smakupplevelser, alla typer av intryck vävs in och det du slutligen tar med dig därifrån är en sammanfattning av din totala upplevelse. Därför valde Aira/PQR att anlita InventiAir för ventilationen, då våra produkters teknik fungerar utmärkt med bortförsling av matos samtidigt som det skapas ett behagligt inomhusklimat.

Hur vi skapar bättre inomhusklimat

Aira belönades både 2021 och 2022 med en stjärna i Guide Michelin.

 

RESTAURANG AIRA

Antal enheter: 30 st

Produkt: Maximus & Tubus Ceiling samt tillhörande galler.

Installerat år: 2017

Lokaltyp: Restaurang

Beställare: PQR Consult

Projektör: Caverion

Fastighetsförvaltning: Biskopsuddens Fastighetsförvaltning

Arkitekt: Jonas Bohlin & Dinell Johnsson