30 maj, 2023

Lyxluft på Terminal 5

Ny säkerhets- och luftkontroll

Nyligen öppnade Arlandas alldeles nya Terminal 5. Den stora ombyggnaden har pågått i flera år och resultatet blir en sammanlänkning av Terminal 4 och 5, där både in- och utrikesflygen samsas om resenärerna. “Den nya säkerhetskontrollen får en modern teknik, exempelvis kommer vätskor och större elektronik såsom datorer och surfplattor att kunna lämnas kvar i väskan. Sammantaget innebär detta en enklare och smidigare passage genom säkerhetskontrollen för dig som reser” (swedavia.se).

InventiAir har haft det stora nöjet och äran att få leverera ventilationsdonen till detta projekt.

Enorma värmelaster och undertak i sträckmetall

Samarbetet i detta mastodontprojekt startade redan under 2017 då VVS-konstruktören Lennart Marklund (då på Ramböll i Uppsala) tog kontakt med Petter Lundgren (försäljningsansvarig på InventiAir).
Arlanda är Sveriges största flygplats och Nordens tredje största och varje år reser mer än 26 miljoner passagerare till och från flygplatsen (Wikipedia).
Denna mängd människor medför enorma värmelaster så önskemålen på ventilationen var tydliga och frågan de ställde var: Går det att säkerställa att luften kommer ner till människan utan att den bromsas upp, dessutom genom ett undertak i sträckmetall? Svaret var JA! Lösningen blev att installera våra tilluftsdon Tubus Raw i säkerhetskontrollen och Impact i Foodcourt-avdelningen.

Hur fungerar vår teknik?

Vi fick möjlighet att besök Arlanda under den sista etappen av byggnationen och vi vill rikta ett stort tack till Daniel Brisenmark och Johan Brunberg från Bravida, som arebetar med installationen av projektet. De tog gladeligen emot och visade oss runt i den nästan färdigställda terminalen.

Tack till alla inblandade för ett mycket fint samarbete

Beställare: Swedavia

Projektör: Ramböll

Installatör: Bravida