Tubus Raw och Impact

Arlanda – Terminal 5

Ny säkerhets- och luftkontroll

När Arlandas alldeles nya Terminal 5 öppnade fick InventiAir det stora nöjet och äran att leverera ventilationsdonen. Den stora ombyggnaden har pågått i flera år och resultatet blir en sammanlänkning av Terminal 4 och 5, där både in- och utrikesflygen samsas om resenärerna. “Den nya säkerhetskontrollen får en modern teknik, exempelvis kommer vätskor och större elektronik såsom datorer och surfplattor att kunna lämnas kvar i väskan. Sammantaget innebär detta en enklare och smidigare passage genom säkerhetskontrollen för dig som reser” (swedavia.se).

Enorma värmelaster och undertak i sträckmetall

Samarbetet i detta mastodontprojekt startade redan under 2017 då VVS-konstruktören Lennart Marklund (då på Ramböll i Uppsala) tog kontakt med Petter Lundgren (försäljningsansvarig på InventiAir).
Arlanda är Sveriges största flygplats och Nordens tredje största och varje år reser mer än 26 miljoner passagerare till och från flygplatsen (Wikipedia).
Denna mängd människor medför enorma värmelaster så önskemålen på ventilationen var tydliga och frågan de ställde var: Går det att säkerställa att luften kommer ner till människan utan att den bromsas upp, dessutom genom ett undertak i sträckmetall? Svaret var JA! Lösningen blev att installera våra tilluftsdon Tubus Raw i säkerhetskontrollen och Impact i Foodcourt-avdelningen.

Hur fungerar vår teknik?

 

ARLANDA – TERMINAL 5

Antal enheter: 293 st

Produkt: Tubus Raw & Impact

Installerat år: 2017-2023

Lokaltyp: Flygplats

Beställare: Swedavia

Projektör: Ramböll

Installatör: Bravida